Senzora

Senzora

Deventer, Nederland

Voormalige wasmiddelenfabriek wordt kloppend hart van de wijk

Het terrein van de voormalige Senzora fabriek, waar het Deventer familiebedrijf was- en reinigingsmiddelen produceerde, is straks een levendige wijk met zo’n 130 appartementen en stadswoningen, variërend van sociale, betaalbare woningen tot aan herenhuizen. Karres en Brands heeft het stedenbouwkundig masterplan en de openbare ruimte ontworpen. Ook heeft Karres en Brands een eerste blik geworpen op de architectuur van de toekomstige wijk. Het ambitieuze plan, dat in 2025 de eerste bewoners zal ontvangen, is in opdracht van Le Clerq en BPD en in nauwe samenwerking met Gemeente Deventer tot stand gekomen.

Met het masterplan van Senzora biedt Karres en Brands een respectvol, maar ambitieus en vooruitziend antwoord op de transformatie en integratie van industrieterreinen in de binnensteden. De stedenbouwkundige structuur van het terrein wordt bepaald door het industriële complex en de ruimtelijke kenmerken ervan. Het nieuwe Senzora-plan is hiermee een verlengstuk van het industriële complex. 

De voormalige fabriek vormt het kloppend hart van de nieuwe wijk, waarin publieke functies zijn ondergebracht, en wordt omgeven door een gezellig buurtplein. Een karakteristiek netwerk van smalle straatjes sluit aan op de omgeving en biedt toegang tot de groene waterkant. Het historische stadsbastion komt weer tot leven in een geheel nieuwe vorm: een weelderig, biodivers waterfrontpark dat de ontwikkeling aan het kanaal versterkt en geeft een nieuwe openbare promenade aan de hele stad.

De nieuwe buurt is een veerkrachtig en duurzaam plan. De wijk is volledig autovrij, waardoor de nadruk op voetgangers- en fietsvoorzieningen kan worden gelegd. Er is een compacte ondergrondse parkeergarage, waardoor er een groot deel van het terrein overblijft voor de ontwikkeling van natuur en groen in de volle grond. Groen en biodiversiteit komen in verschillende vormen, op alle niveaus voor in het plan: van de weelderige promenade langs het water tot het buurtpark en groene eilanden tot groene daken en gevels. Hemelwater wordt ter plaatse opgevangen, gebufferd en opgeslagen in de openbare ruimte, straten en daken. Materialen van de gesloopte fabrieksgebouwen worden hergebruikt en geïntegreerd in de openbare ruimte.

Project data
Locatie. Deventer, Nederland
Opgave ​Stedenbouwkundig plan, architectuur en ontwerp openbare ruimte
Omvang ​1,5 ha
Ontwerp ​2020 - now
Supervisie ​2023 - now (Coördinerend architect)
Status ​Definitief ontwerp
Opdrachtgever ​Le Clercq Planontwikkeling/BPD
In samenwerking met ​Heren5, I'm Architecten
Gerelateerde projecten