Schuytgraaf Riethorst en Leyhorst

Schuytgraaf Riethorst en Leyhorst

Arnhem

Wonen op een groen eiland

Schuytgraaf is een VINEX-locatie met circa 6.100 woningen, gebaseerd op een stedenbouwkundig plan van KCAP. Karakteristiek voor Schuytgraaf zijn de bebouwingsvelden die binnen een raamwerk van groen en water vallen. Doordat de bebouwingsvelden relatief compact zijn blijft er veel ruimte over voor het raamwerk, waar park-, natuur- en recreatieve functies zijn ingepast. De bebouwingsvelden zelf zijn op basis van de hoeveelheid woningen per hectare verdeeld in drie typen. Karres en Brands heeft het stedenbouwkundig plan voor de velden Riethorst en Leyhorst gemaakt, die in de categorie van de laagste woningdichtheid vallen en zijn ingericht volgens het concept van een villawijk.

De velden liggen in de ecologische zone die grotendeels de westgrens van Schuytgraaf vormt en deel uitmaakt van het groene raamwerk. In deze zone ligt de oude rivierloop van de Rijn. De ecologische zone krijgt een natuurlijk en vochtig karakter, en is niet toegankelijk voor publiek. Doordat de bebouwingsvelden hoger gelegen zijn dan de ecologische zone liggen ze als eilanden in hun omgeving. Er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan de randen van de velden; deze blijven groen en vrij van bebouwing.

Uitgangspunt voor het plan is een zo groen en landschappelijk mogelijk karakter, met zo min mogelijk verharding, dat een contrast vormt met de meer stedelijke en stenige bouwvelden in de omgeving. Tijdens het planproces is ervoor gekozen om ieder veld bovendien een eigen identiteit mee te geven, die voor een groot deel bepaald wordt door de architectuur. Zo is voor de Riethorst gekozen voor het thema klassiek en voor de Leyhorst voor het thema modern.

Beide velden hebben een uitgesproken groen karakter. Langs de rustige straten, waar geen doorgaand verkeer is, liggen bijvoorbeeld geen trottoirs maar grasbermen. Daarnaast beschikt elke kavel over twee eigen parkeerplaatsen op eigen terrein, waardoor het aantal geparkeerde auto’s in de buitenruimte beperkt is. De grasbermen verbreden zich op een aantal punten waardoor ruimte ontstaat voor grote bomen. In de grasbermen ligt een afwateringssysteem van groene, ondiepe greppels die het regenwater afvoeren (bodempassages). Aan de uiteinden van een aantal straatjes ontstaat een doorzicht naar de ecologische zone. Op de kavelgrenzen langs het openbare gebied worden beukenhagen aangeplant, die door de bewoners zelf worden onderhouden. De haag aan de buitenzijde van het veld, op de grens met de ecologische zone, wordt aan de taludzijde en aan de bovenzijde door de gemeente onderhouden.

De grootste bijdrage aan het groene karakter van beide velden is echter de inrichting van de individuele tuinen. De verspringende bouwblokken, en de voorgeschreven posities van de garages en opritten, bieden op verschillende wijze ruimte voor tuinen en zorgen voor een samenhangend beeld.

Project data
Locatie. Arnhem
Opgave ​Ontwerp stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan en supervisie
Omvang ​6 hectare
Ontwerp ​2006 – 2010
Uitvoering ​2010 – 2016
Status ​Gerealiseerd
Opdrachtgever ​GEM Schuytgraaf Beheer BV
Gerelateerde projecten