Rondje Weerwater

Rondje Weerwater

Almere, Netherlands

Het water als centraal icoon voor de stad

Het Weerwater is het centraal gelegen binnenmeer van Almere, dat aan de noordzijde geflankeerd wordt door het stadshart en aan de zuidzijde door het toekomstige Floriadeterrein. Het is een unieke plek waar stad en landschap elkaar in het centrum raken, maar waarvan de potentie nog onvoldoende wordt benut. Op dit moment ligt de stad met haar rug naar het Weerwater. Op veel plaatsen is er geen aanleiding om langs het water te lopen of fietsen en zijn er nauwelijks voorzieningen op of aan het water. Er ligt dus een enorme kans om van het Weerwater dé plek te maken waar Almeerders komen om te sporten, te recreëren en elkaar te ontmoeten. Een plek die het levende hart vormt van Almere. Een plek die het schakelpunt vormt tussen het stadscentrum en de overige wijken. Een plek die Almere zijn identiteit geeft.
 

De opgave omvat het realiseren van een herkenbaar Rondje Weerwater als drager voor voorzieningen en activiteiten, en de inrichting van de (sportieve) routing en verbindingen, de bruggen, plekken en het meubilair. Het ‘fysieke’ Rondje Weerwater kan daarbij niet los worden gezien van het proces, dat gericht is op de verlevendiging en programmering van de zone, met als doel de identiteit van het Rondje in de Almeerse context en in relatie tot aangrenzende woonwijken te thematiseren. Met de ontwikkeling en inrichting van het Rondje ontstaan mogelijkheden tot transformatie van de stad, de stedenbouwkundige opzet van specifieke plekken en de functioneel-ruimtelijke samenhang. De transformatie van aangrenzende gebieden en de bouw van nieuwe wijken biedt de uitgesproken kans om de centrale ligging van het Rondje Weerwater beter te benutten en in te zetten als katalysator voor de stedelijke ontwikkeling.

De opgave omvat het realiseren van een herkenbaar Rondje Weerwater als drager voor voorzieningen en activiteiten en de inrichting van de (sportieve) routing en verbindingen, de bruggen, plekken en het meubilair. Het ‘fysieke’ Rondje Weerwater kan daarbij niet los worden gezien van het proces, dat gericht is op de verlevendiging en programmering van de zone, met als doel de identiteit van het Rondje in de Almeerse context en in relatie tot aangrenzende woonwijken te thematiseren. Met de ontwikkeling en inrichting van het Rondje ontstaan mogelijkheden tot transformatie van de stad, de stedenbouwkundige opzet van specifieke plekken en de functioneel-ruimtelijke samenhang. De transformatie van aangrenzende gebieden en de bouw van nieuwe wijken biedt de uitgesproken kans om de centrale ligging van het Rondje Weerwater beter te benutten en in te zetten als katalysator voor de stedelijke ontwikkeling.

 

Voor de betekenis van het Weerwater is het van belang dat omliggende woonwijken aansluiting vinden. Het Rondje Weerwater zal alle buurten en de gefragmenteerde parkruimten met elkaar ontsluiten en onderdeel uitmaken van een groter systeem van paden en routes. Daarvoor wordt een parkring rond het water voorgesteld in de vorm van een recreatieve en sportieve fiets- en wandelroute: een Rondje Weerwater van circa zeven kilometer en een verkort Rondje van circa vier kilometer. 

Door een doorgaande, mooi getraceerde route rond de plas te maken wordt de herkenbaarheid van het Rondje Weerwater versterkt. Kenmerken van het ontwerp zijn bijzondere randdetailleringen, meubilair en verlichting, getraceerde loop-, fiets-, en skate-routes en een in het oog springende markering van de padenstructuur. Door herkenbare plekken te realiseren en door afstandsmarkeringen voor sporters aan te brengen, ontstaat een actieve route langs de oevers. Daarnaast wordt de levendigheid op het water vergroot door een serie markant vormgegeven ‘ankerpunten’  te creëren. Deze ankerpunten liggen op strategische locaties en zijn steeds zichtbaar vanaf het vorige ankerpunt, waardoor bezoekers én inwoners letterlijk en figuurlijk worden ‘bewogen’. Daarmee wordt het Rondje een vertelling van plekken en ruimtes, een feestelijk lint langs de oevers dat de levendigheid van het Weerwater vergroot.

De identiteit van een plek uiteraard niet alleen te vangen in de vormgeving of programmering van de plek. De identiteit wordt ook gecommuniceerd naar de beoogde gebruikers. In samenwerking met NorthernLight is daarvoor een visuele identiteit voor het Rondje ontwikkeld. De visuele identiteit reflecteert de kernwaarden van de plek, is distinctief, eenduidig en creëert een gevoel van vertrouwdheid en betrouwbaarheid. 

Project data
Locatie. Almere, Netherlands
Opgave ​Programmatische visie en inrichtingsplan Rondje Weerwater
Omvang ​ca. 450 hectare
Ontwerp ​2016
Uitvoering ​2018 - heden
Status ​Inrichtingsplan, onderdelen uitgevoerd
Opdrachtgever ​Gemeente Almere
In samenwerking met ​NorthernLight, OverMorgen
Gerelateerde projecten